Zaznaczyć na płaszczyźnie gaussa.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
thugangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 23 sty 2011, o 23:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 1 raz

Zaznaczyć na płaszczyźnie gaussa.

Post autor: thugangel »

Mam pewien dylemat, mam zaznaczyć na płaszczyźnie gaussa liczbę \(\displaystyle{ z=1+itg \alpha ( \le \alpha < \frac{\pi}{2} )}\) oraz \(\displaystyle{ z=1+cos \alpha +isin \alpha (0 \le \alpha < \frac{\pi}{2} )}\)
Czy to będą zbiory punktów?
Jak coś takiego zaznaczyć?-- 2 lut 2011, o 21:01 --Pomoże ktoś?
buba72
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 17 razy

Zaznaczyć na płaszczyźnie gaussa.

Post autor: buba72 »

moim zdaniem nie da się zaznaczyć jednej konkretnej liczby zespolonej
Podstaw sobie kolejne wartości za kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
weź najpierw \(\displaystyle{ \alpha= 0}\) i oblicz wartość sinusa i cosinusa czy tangensa
potem \(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{6},\frac{\pi}{3}, \frac{\pi}{2}}\) wyjdą ci punkty i zobacz czy ci wyjdzie fragment krzywej czy prostej.
inny sensowny pomysł nie przychodzi mi do głowy
ODPOWIEDZ