rrozwiązać równanie liczb zepolonch

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
dziuby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 sty 2011, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

rrozwiązać równanie liczb zepolonch

Post autor: dziuby »

rozwiązać równianie \(\displaystyle{ 2z+ \overline{z}= 6-5i}\)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

rrozwiązać równanie liczb zepolonch

Post autor: silvaran »

Zamień na postać algebraiczną, będzie najłatwiej.
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

rrozwiązać równanie liczb zepolonch

Post autor: lolpik »

dołączam sie do prosby o rozwiazanie tez nie wiem jak to zrobic:/
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

rrozwiązać równanie liczb zepolonch

Post autor: silvaran »

Ale w czym macie problem? Wszystko czego wam potrzeba to
\(\displaystyle{ z=a+bi \\ \overline{z}=a-bi}\)
oraz że dwie liczby zespolone są równe jesli mają równe części rzeczywiste i urojone.
Koniec. Podstawić, uporządkować, porównać.
ODPOWIEDZ