rozłożyć wielomian zespolony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
fasola2221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 23:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 10235
Pomógł: 1 raz

rozłożyć wielomian zespolony

Post autor: fasola2221 »

rozłożyć wielomian \(\displaystyle{ W= z ^{4} +z ^{3}+ z^{2} +z}\) na czynniki liniowe
Ostatnio zmieniony 2 lut 2011, o 09:42 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

rozłożyć wielomian zespolony

Post autor: sebnorth »

\(\displaystyle{ z ^{4} +z ^{3}+ z^{2} +z = z^{2}(z^{2}+1) + z(z^{2}+1)= (z^{2} + 1)(z^{2} + z)
=(z - i)(z+i)(z+1)(z-0).}\)
fasola2221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 23:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 10235
Pomógł: 1 raz

rozłożyć wielomian zespolony

Post autor: fasola2221 »

dzieki wielkie za pomoc:)
ODPOWIEDZ