\(\displaystyle{ z^{2}+(15+7i)*z+8-15i=0}\)
Pomoże ktoś?
Rozwiąż równanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 lut 2011, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 lut 2011, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Rozwiąż równanie liczby zespolonej
więc delta w tym rownaniu bedzie wygladac?
\(\displaystyle{ =(15+7i) ^{2} -4[(a+bi)*(8-15i)]=225+210i-49-4(8a-15ai+8bi+15b)=176+210i-32a+60ai-32bi-60b}\)
Jesli tak to co z tym dalej?
\(\displaystyle{ =(15+7i) ^{2} -4[(a+bi)*(8-15i)]=225+210i-49-4(8a-15ai+8bi+15b)=176+210i-32a+60ai-32bi-60b}\)
Jesli tak to co z tym dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 lut 2011, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Rozwiąż równanie liczby zespolonej
bo wzialem ze z= (a+bi) ale z tego co mowisz to z to po porstu 1 tutaj tak?
-- 1 lut 2011, o 23:28 --
ok policzylem deltę i równa się niby \(\displaystyle{ 144+270i}\)
wiec dalej
\(\displaystyle{ \sqrt{144-270i}}\) wiec używam wzoru na moduł |z|
\(\displaystyle{ \sqrt{(144) ^{2}+(270) ^{2} } =306}\)
i co dalej?
Skorystac z
\(\displaystyle{ W_{k}= \sqrt[n]{|z|}*(cos \frac{ \beta +2k \pi }{n} + i*sin \frac{ \beta +2k \pi}{n} )}\)
??
-- 1 lut 2011, o 23:28 --
ok policzylem deltę i równa się niby \(\displaystyle{ 144+270i}\)
wiec dalej
\(\displaystyle{ \sqrt{144-270i}}\) wiec używam wzoru na moduł |z|
\(\displaystyle{ \sqrt{(144) ^{2}+(270) ^{2} } =306}\)
i co dalej?
Skorystac z
\(\displaystyle{ W_{k}= \sqrt[n]{|z|}*(cos \frac{ \beta +2k \pi }{n} + i*sin \frac{ \beta +2k \pi}{n} )}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koło Wa-wy
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \sqrt{144+270i} =x+iy \\ 144+270i= x^{2}+2ixy-y^{2}}\)
Przyrównujesz części rzeczywiste i urojone ze sobą tworząc układ równań. Wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\) otrzymując szukaną deltę. A dalej to już łatwo.
Przyrównujesz części rzeczywiste i urojone ze sobą tworząc układ równań. Wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\) otrzymując szukaną deltę. A dalej to już łatwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 lut 2011, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Rozwiąż równanie liczby zespolonej
wiec dalej
\(\displaystyle{ x ^{2} -y ^{2} =144i}\)
\(\displaystyle{ 2ixy=270i}\)
wiec z tego wychodzi
\(\displaystyle{ y=270/2x}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{144-y ^{2} }}\)
Tak?-- 2 lut 2011, o 12:33 --Ok juz zrobilem dla ciekawskich pierwiastki wychodza
\(\displaystyle{ (x=15,y=9) lub (x=-15,y=-9)}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -y ^{2} =144i}\)
\(\displaystyle{ 2ixy=270i}\)
wiec z tego wychodzi
\(\displaystyle{ y=270/2x}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{144-y ^{2} }}\)
Tak?-- 2 lut 2011, o 12:33 --Ok juz zrobilem dla ciekawskich pierwiastki wychodza
\(\displaystyle{ (x=15,y=9) lub (x=-15,y=-9)}\)