Równania, pierwiastki, zaznaczanie zbiorów

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
niunia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2011, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie

Równania, pierwiastki, zaznaczanie zbiorów

Post autor: niunia89 »

Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań. Jeżeli ktoś je rozumie, proszę niech mi rozwiąże:)
1.Narysuj pierwiastki równania:
a). \(\displaystyle{ z^{3} =1}\)
b). \(\displaystyle{ z^{4} =(2+5i) ^{4}}\)

2.Na płaszczyźnie zespolonej zaznacz:
a). zbiór wszystkich rozwiązań równania \(\displaystyle{ 2^{4} +16=0}\)
b). zbiór wszystkich pierwiastków stopnia 6 z 1

3.Rozwiąż równania zespolone:
a). \(\displaystyle{ z^{3} -8i=0}\)
b). \(\displaystyle{ 2 z^{2} -2z+1=0}\)
c). \(\displaystyle{ \Re (z+ \vec{z} +3i)=6}\)
d). \(\displaystyle{ z^{3} +8=0}\)

4.Na płaszczyźnie zespolonej zaznacz liczby zespolone spełniające warunek:
a). \(\displaystyle{ |(1+i)z-2| \ge 4}\)
b). \(\displaystyle{ \pi /4<\Arg (z+1-2i) \le \pi /2}\)
c). \(\displaystyle{ |iz+3| \le 2}\)
d). \(\displaystyle{ \pi /2 \le \Arg (z-i)< \frac{5\pi}{4}}\)
e). \(\displaystyle{ \pi /2\le \Arg (iz+1) \le \frac{3}{4} \pi \wedge \frac{1}{|z-1-i|} > 1}\)

5.Oblicz:
a). \(\displaystyle{ \frac{2+i}{3-i}}\)
b). \(\displaystyle{ \Arg (2i-2)}\)
c). \(\displaystyle{ (1-i )^{10}}\)
d). \(\displaystyle{ |(3+i )^{2} /4-2i|}\)
e). \(\displaystyle{ \Im( \frac{i}{2+2i} + \sqrt{3} - \pi )}\)
f). \(\displaystyle{ \Arg \frac{i-1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2011, o 21:27 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Jaki jest sens nazywania tematu nazwą działu, w którym się znajduje?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Równania, pierwiastki, zaznaczanie zbiorów

Post autor: Afish »

niunia89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 sty 2011, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie

Równania, pierwiastki, zaznaczanie zbiorów

Post autor: niunia89 »

Czy mógłby ktoś zrobić przykład 4e? Bardzo proszę!
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Równania, pierwiastki, zaznaczanie zbiorów

Post autor: Afish »

Odnośnie 4e, to drugą nierówność przemnóż przez mianownik, a następnie zauważ, że masz równanie koła bez brzegu. A odnośnie pierwszej nierówności podstaw zamiast \(\displaystyle{ z}\) jakieś \(\displaystyle{ x + iy}\) i rozpisz jak na zwykłej płaszczyźnie.
ODPOWIEDZ