pierwiastkowanie liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
animashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2008, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 10 razy

pierwiastkowanie liczby zespolonej

Post autor: animashi »

Witam, mam do rozwiązania taki przykład

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-64i}}\)

i nie bardzo wiem, jak się za niego zabrać. Pierwiastek zamieniam na wykładnik \(\displaystyle{ (-64i)^{\frac{1}{3}}}\) i korzystam ze wzoru de Moivre'a?

\(\displaystyle{ W_{k}= \sqrt[n]{|z|}*(cos \frac{ \beta +2k \pi }{n} + i*sin \frac{ \beta +2k \pi}{n} )}\), gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,...,n-1.}\)
a w przypadku zadania n=3, k=0,1,2.
należy rozwiązać \(\displaystyle{ W_{0},W_{1},W_{2}}\).

Coś takiego?

Dziękuje za pomoc.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

pierwiastkowanie liczby zespolonej

Post autor: Afish »

Tak, coś takiego.
ODPOWIEDZ