Witam. Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ iz ^{2} - 2z-3i= 0}\) wiem, że to trzeba z deltą liczyć ale nie wiem co zrobić z tym "i" przy trójce
\(\displaystyle{ \Delta=(i) ^{2} - 4\cdot(-2)\cdot(-3i)}\)
dalej mi delta wychodzi:
\(\displaystyle{ \Delta=-1-24i}\) ...tu jest chyba coś źle, przynajmniej tak mi wykładowca napisał, niewiem potem jak spierwiastkować to "i". Będę wdzięczny za pomoc.
Rozwiąż równanie w C (zespolone)
Rozwiąż równanie w C (zespolone)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 18:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :o
Rozwiąż równanie w C (zespolone)
Źle policzyłeś deltę.
\(\displaystyle{ \Delta = (-2)^2 - 4 \cdot i \cdot (-3i) = 4 + 12i^2 = -8}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{8}i = 2 \sqrt{2}i}\)
I dalej liczysz normalnie tak jak równanie kwadratowe. Jak będziesz miał w mianowniku i to mnożysz licznik i mianownik przez i, żeby otrzymać liczbę rzeczywistą w mianowniku.
\(\displaystyle{ \Delta = (-2)^2 - 4 \cdot i \cdot (-3i) = 4 + 12i^2 = -8}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = \sqrt{8}i = 2 \sqrt{2}i}\)
I dalej liczysz normalnie tak jak równanie kwadratowe. Jak będziesz miał w mianowniku i to mnożysz licznik i mianownik przez i, żeby otrzymać liczbę rzeczywistą w mianowniku.