Równanie 3 stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 639
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: R1990 »

Rownanie 3-go stopnia o wspolczynnikach rzeczywistych, ktore w dziedzinie zespolone ma pierwiastki \(\displaystyle{ 1+i , 2}\) , jest rownania....?
Czy to trzeba zrobic tak, ze liczbe \(\displaystyle{ 1+i}\) zamieniamy na trygonometryczna i odczytujemy podstawowy kąt a pózniej \(\displaystyle{ z_1}\) i \(\displaystyle{ z_2}\) beda miec ten sam odpowiednio przesuniety \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\pi}\) i \(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi}\)?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, o 18:51 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
Awatar użytkownika
islabonita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 27 gru 2010, o 12:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: islabonita »

To dziwne, że jak zamieniam te 2 dane pierwiastki na postaci trygonometryczne to wychodzi, że mają inny moduł. Myślałam, że wszystkie pierwiastki leżą na okręgu o tym samym promieniu, więc moduły w ich postaciach trygonometrycznych są równe. Mógłby to ktoś wyjaśnić i napisać jak dalej rozwiązać to zadanie?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Crizz »

Moduły byłyby równe, gdybyśmy mieli równanie postaci \(\displaystyle{ x^{n}=p}\).

W tym zadaniu wystarczy skorzystać z następującego faktu: jeśli pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych jest liczba \(\displaystyle{ z}\), to pierwiastkiem tego wielomianu jest również liczba \(\displaystyle{ \overline{z}}\). Stąd natychmiast wynika trzeci pierwiastek równania.
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 639
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: R1990 »

A jak mamy podany tylko jeden pierwiastek? To jak liczyc dwa pozostale?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Crizz »

To wtedy mamy za mało danych do rozwiązania zadania.
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 639
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: R1990 »

Dziwne, ja mialem podany jeden pierwiastek z liczny zespolone 3 stopnia i mialem wszystkie inne wyznaczyc
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równanie 3 stopnia

Post autor: Crizz »

Niewykluczone. Co nijak ma się do powyższego zadania.
ODPOWIEDZ