Interpretacja geometryczna zbioru punktów na płaszczyźnie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
DBoniem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 25 lis 2010, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Interpretacja geometryczna zbioru punktów na płaszczyźnie.

Post autor: DBoniem »

Podaj interpretację geometryczną następującego zbioru punktów na płaszczyźnie.

\(\displaystyle{ \lbrace z \in C: 0 \le Re(iz) <1 \ \ , \ \ 0 \le arg(\overline{z}) \le \frac{ \pi }{2} \rbrace}\)

czyli \(\displaystyle{ Re(iz)=Re(i(x+iy))=Re(xi+ i^{2}y) = Re(ix-y)=-y}\) czyli \(\displaystyle{ 0 \le -y <1}\)

\(\displaystyle{ 0 \le arg(\overline{z}) \le \frac{ \pi }{2}}\)

\(\displaystyle{ arg(\overline{z})=2 \pi -arg \ z}\), gdy \(\displaystyle{ arg z \neq 0}\)
czyli można to zapisać jako:

\(\displaystyle{ 0 \le arg(\overline{z}) \le \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ -2 \pi \le -arg \ z \le \frac{-3 \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi \le arg \ z \le \frac{3 \pi }{2}}\)

i teraz jak to narysować?, czy pierwszy punkt to będzie funkcja liniowa ograniczona, a druga funkcja będzie znajdować się w IV ćwiartce układu współrzędnych i jak będzie wyglądać ?
ODPOWIEDZ