\(\displaystyle{ z= \frac{ ( -\sqrt{3}+i) ^{5} }{(1-i)^{7}}}\)
czy to jest poprawnie:
\(\displaystyle{ z= \frac{ z^{5} }{ z^{7} }= \frac{32(\cos \frac{25}{6}\pi+i \sin \frac{25}{6}\pi) }{8 \sqrt{2} (\cos \frac{14}{4}\pi+i \sin \frac{14}{4}\pi)}}\)
i potem dzielę moduły i odejmuję argumenty?
Jaki jest tutaj ArgZ?
Przedstawić w postaci tryg. iloraz liczb zespolonych.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 14:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Przedstawić w postaci tryg. iloraz liczb zespolonych.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 20:09 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
Powód: symbol sinusa to \sin, symbol cosinusa to \cos
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Przedstawić w postaci tryg. iloraz liczb zespolonych.
1. argument zle
2. nie mozesz zapisac w ten sposob, \(\displaystyle{ z\neq\tfrac{z^5}{z^7}}\)
argument na podstawie rysunku
2. nie mozesz zapisac w ten sposob, \(\displaystyle{ z\neq\tfrac{z^5}{z^7}}\)
argument na podstawie rysunku