Udowodnij, że dla dowolnych liczb zespolonych zachodzi...

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Pokemon_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 22 lis 2006, o 10:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Udowodnij, że dla dowolnych liczb zespolonych zachodzi...

Post autor: Pokemon_22 »

Uzasadnij, że dla dowolnych liczb zespolonych z i w zachodzi:
a) \(\displaystyle{ \overline{z+w}=\overline{z} + \overline{w}}\);
b) \(\displaystyle{ \overline{z\cdot w}=\overline{z}\cdot \overline{w}}\);
c) \(\displaystyle{ z\cdot \overline{z}=|z|^{2}}\).
Jak to uzasadnić ? Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

Udowodnij, że dla dowolnych liczb zespolonych zachodzi...

Post autor: Mapedd »

z definicji liczby zespolonej sprzezonej
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Udowodnij, że dla dowolnych liczb zespolonych zachodzi...

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ z=a+bi,\:w=c+di\\z+w=a+bi+c+di=a+c+(b+d)i\\\overline{z+w}=a+c-(b+d)i=a-bi+c-di=\overline{z}+\overline{w}}\)
Pozostałe podobnie
ODPOWIEDZ