Liczby zespolone i obliczenia na nich

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bybek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2006, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Liczby zespolone i obliczenia na nich

Post autor: bybek5 »

Witam,
Mam kilka zadań do obliczenia z liczbami zespolonymi, np coś takiego:

\(\displaystyle{ 173,91 e^{-j57,08} + \sqrt{ 173,91 e^{-j57,08}( 173,91 e^{-j57,08} - 160 e^{-j41,41})}}\)

Szukałem w sieci informacji jak takie coś obliczyć i natrafiłem na takie wskazówki:
1. Liczby zespolone w postaci wykładniczej nie można odejmować. Trzeba zamienić je najpierw na postać algebraiczną. Czy to jest prawda? Przez takie przekształcenia wszystkie obliczenia się wydłużają.
2. Liczby zespolone łatwiej pierwiastkować z postaci wykładniczę. To samo tyczy się mnożenia i dzielenia. To też jest prawdą?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Liczby zespolone i obliczenia na nich

Post autor: Crizz »

Generalnie jest to prawda. 2. dotyczy oczywiście "skomplikowanych" liczb zespolonych, tak jak w tym zadaniu, wówczas jeśli \(\displaystyle{ a=|a|e^{j\varphi_a},b=|b|e^{j\varphi_b}}\), to \(\displaystyle{ a\cdot b=|a| \cdot |b|e^{j(\varphi_a+\varphi_b)}}\).
ODPOWIEDZ