Sprawdzenie zadania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ostrowwlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 sty 2011, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Wlkp

Sprawdzenie zadania

Post autor: ostrowwlkp »

\(\displaystyle{ z= \left( \sqrt{2}+ \sqrt{2}i \right) ^{12} \\ \cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2} \\ \sin\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

1 cwiartka

\(\displaystyle{ \alpha _{0}= \frac{ \pi }{4} \\ z=2 ^{12} \left( \cos 1 2 \cdot \frac{ \pi }{4} + i\sin 12 \cdot \frac{ \pi }{4} \right) \\ z=4096 \left( \cos 3 \pi + i\sin 3 \pi \right) z=4096 \left( \cos \pi + i\sin \pi \right)\\ z=4096 \left( - \frac{ \sqrt{2} }{2} +i0 \right)\\ z=-2048 \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, o 20:30 przez ostrowwlkp, łącznie zmieniany 2 razy.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Sprawdzenie zadania

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \cos\pi\neq\tfrac{\sqrt2}2}\) reszta dobrze
ODPOWIEDZ