obliczyć pierwiastki ilorazu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aako
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2011, o 12:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

obliczyć pierwiastki ilorazu

Post autor: aako »

Prosze o pomoc, czy taki pierwiastek da się wyliczyć bez kalkulatora kiedy to stosunek nie wynosi 1:1 ani \(\displaystyle{ 1: \sqrt{3}}\) wtedy korzystamy z kątów w kwadracie i trójkącie równobocznym.

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{8-16i}{i-2} }}\)

z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

obliczyć pierwiastki ilorazu

Post autor: epicka_nemesis »

aako pisze: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{8-16i}{i-2} }}\)
a nie można by czasem tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{8-16i}{i-2} }=\frac{x+yi}{a+bi}}\)
jak popodnosisz do potęgi trzeciej to
\(\displaystyle{ \frac{8-16i}{i-2}=\frac{x^{3}+3x^{2}yi-3x-y^{3}i}{a^{3}+3a^{2}bi-3a-a^{3}i}}\)
potem porównać części zespolone i rzeczywiste
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

obliczyć pierwiastki ilorazu

Post autor: Crizz »

Czyli - przez analogię do liczb rzeczywistych - jeśli \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{8}{27}}=\frac{4}{6}}\), to będzie oznaczało, że \(\displaystyle{ 4^{3}=8,6^3=27}\)? Wygodniej byłoby może najpierw wykonać dzielenie pod pierwiastkiem?

W każdym razie, nie wyjdą tu ładne liczby (pomysł dałoby się zastosować, ale układ równań wychodzi akurat paskudny).
ODPOWIEDZ