stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
\(\displaystyle{ -\overline{z} ^{3} = -9z}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 18:59 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
\(\displaystyle{ r ^{3}e ^{3 \alpha } =-9re ^{ \alpha }}\)
tylko zabardzo nie wiem o co ci chodzi.... bo jakie równanie skoro po lewej i prawej masz same niewiadome... albo wez zapisz wyraznie ten przykład
tylko zabardzo nie wiem o co ci chodzi.... bo jakie równanie skoro po lewej i prawej masz same niewiadome... albo wez zapisz wyraznie ten przykład
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
\(\displaystyle{ \overline{z} ^{3} = -9z}\)
takie mam równanie.. i musze znalezc wszystkie liczby zespolone, i za bardzo nie wiem o co chodzi..
takie mam równanie.. i musze znalezc wszystkie liczby zespolone, i za bardzo nie wiem o co chodzi..
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 19:05 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Następny post bez LaTeX-a znajdzie się w Koszu.
Powód: Poprawa wiadomości. Następny post bez LaTeX-a znajdzie się w Koszu.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
znowu zle zapisujesz... popatrz czy pan mod Qń dobrze poprawil twoj przykład
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
dobrze zapisuje.. kurde, mam takie zadanie na egzaminie.
zobacz sobie pierwsze zadanie:
zobacz sobie pierwsze zadanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
nie jest powiedziane ze ma byc postać wykładnicza... wiec czemu chcesz tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
Jeśli chcemy skorzystać z postaci wykładniczej, to należy zacząć od zapisania \(\displaystyle{ z=re^{i\phi}}\), co po przekształceniach doprowadzi nam równanie do postaci:
\(\displaystyle{ re^{-3i\phi}(r^2+9e^{4i\phi})=0}\)
skąd albo \(\displaystyle{ r=0}\) albo \(\displaystyle{ r^2=9}\) i \(\displaystyle{ e^{4i\phi}=-1}\) czyli \(\displaystyle{ 4\phi = \pi+ 2k\pi}\).
Bez postaci wykładniczej można zacząć od przyłożenia modułu do obu stron, skąd dostaniemy \(\displaystyle{ |z|(|z|^2-9)=0}\). Po pomnożeniu zaś równania przez \(\displaystyle{ z^3}\) dostaniemy:
\(\displaystyle{ |z|^6=-9z^4}\)
skąd po uwzględnieniu wartości \(\displaystyle{ |z|}\) łatwo znaleźć rozwiązanie.
(M. Kordos Wykłady z historii matematyki)
Q.
\(\displaystyle{ re^{-3i\phi}(r^2+9e^{4i\phi})=0}\)
skąd albo \(\displaystyle{ r=0}\) albo \(\displaystyle{ r^2=9}\) i \(\displaystyle{ e^{4i\phi}=-1}\) czyli \(\displaystyle{ 4\phi = \pi+ 2k\pi}\).
Bez postaci wykładniczej można zacząć od przyłożenia modułu do obu stron, skąd dostaniemy \(\displaystyle{ |z|(|z|^2-9)=0}\). Po pomnożeniu zaś równania przez \(\displaystyle{ z^3}\) dostaniemy:
\(\displaystyle{ |z|^6=-9z^4}\)
skąd po uwzględnieniu wartości \(\displaystyle{ |z|}\) łatwo znaleźć rozwiązanie.
Logika stała się swego rodzaju "małą matematyką" - matematyką dla tych, dla których prawdziwa matematyka była zbyt stroma.LOGIKA jest królową wszystkich nauk a matematyka jest tylko jej "bękartem"
(M. Kordos Wykłady z historii matematyki)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
Ah ta pycha matematyków xD logika jest zbyt obszerna by ja nazywac "małą matemayką"
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
super ;/ dobrze że wiem o co chodzi ;/ ehh ;/
proszę o rozwiazanie tego zadania do końca.
proszę o rozwiazanie tego zadania do końca.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
pewnie wszystko od początku xD choć teraz jak na to patrze to mi sie smiać chce ze ja to z zupelnie innej strony meczyłam
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
\(\displaystyle{ \left| z\right| ^{6} = -9 z ^{4}}\)
co mam z tym zrobić?
co mam z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 19:57 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry[latex]...[/latex] na całe wyrażenie matematyczne!
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie.
Jeśli rozumiesz skąd to się wzięło i rozumiesz co zostało zrobione wcześniej, to powinnaś wiedzieć, że teraz musisz rozpatrzeć dwa przypadki: \(\displaystyle{ |z|=0}\) (nieciekawy) oraz \(\displaystyle{ |z|=3}\) (kluczowy).
Q.
Q.