Mam problem z tym przykładem: \(\displaystyle{ \sqrt{3} - i}\). Trzeba to sporwadzićdo postaci trygonometrycznej. Problem pojawia się przy obliczaniu \(\displaystyle{ \alpha}\) bo \(\displaystyle{ |z| = \sqrt{2}}\) .
a \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\) ,
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\) . Nie wiem co z tym dlaej zrobić. Pomóżcie.
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 sty 2011, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Postać trygonometryczna liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, o 22:52 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Jedna para klamer[latex][/latex] na jedno CAŁE wyrażenie. Ort. w temacie.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Jedna para klamer