Obliczyć, wynik przedstawić w postaci algebraicznej.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Krystianoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 mar 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna

Obliczyć, wynik przedstawić w postaci algebraicznej.

Post autor: Krystianoo »

Witam! Mam problem z tymi zadaniami więc proszę o pomoc w rozwiązaniu
a) \(\displaystyle{ (-1+}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3i}}\)\(\displaystyle{ )^{66}}\)

b)\(\displaystyle{ \frac{(1+i)^{40} }{(1-i \sqrt{3} )^{6} }}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Obliczyć, wynik przedstawić w postaci algebraicznej.

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ =\left(2 \left( -\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2} \right) \right)^66=2^{66}\left(\cos\frac{2\pi}{3}+\sin \frac{2\pi}{3}\right)^{66}=2^{66}\left( \cos 66\cdot \frac{2\pi}{3} +\sin 66\cdot \frac{2\pi}{3}\right)}\)
Krystianoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 mar 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna

Obliczyć, wynik przedstawić w postaci algebraicznej.

Post autor: Krystianoo »

jak rozumiem to całą stronę podzieliłeś przez 2? a dlaczego potęga 66 zmniejszyła się do 6?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Obliczyć, wynik przedstawić w postaci algebraicznej.

Post autor: pyzol »

Nie zmniejszyła się do 6, błąd drukarski
ODPOWIEDZ