blok w obliczeniach/dziwny kąt 50*??

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Casey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2006, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bdg

blok w obliczeniach/dziwny kąt 50*??

Post autor: Casey »

Witam.
Za tydzień mam koło z liczb zespolonych i od jakiegoś juz czasu siedze nad różnymi zadankami. Własnie napotkałem na swojej drodze nastepujące zadania z ktorymi nie umiem sobie poradzic/nie jestem pewny co do poprawności ich rozwiązania metodą którą stosuje.

1. Oblicz i narysuj

\(\displaystyle{ \sqrt[6]{4-4\sqrt{3}i}}\)


1. Wiec obliczam sobie moduł i arg. |z| = 8 ; arg fi = \(\displaystyle{ \frac{-pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{5}{3}pi}\)
Co dalej?? Tzn dochodze do tego że Zzero = ......(cos\(\displaystyle{ \frac{5}{18}}\) +sin\(\displaystyle{ \frac{5}{18}}\)) (dla \(\displaystyle{ \frac{5}{3}pi}\) ) i w tym momencie koncze. Jest to kąt 50* . Mam to tak zostawić i liczyc kolejno Z1 Z2 itd? Przecież jesli tak zostanie to nie bede mógł tego narysować.


2. Oblicz i narysuj

|z| + Re(z)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

blok w obliczeniach/dziwny kąt 50*??

Post autor: Rogal »

Jeśli chodzi o pierwsze to kwestia preferencji wykładowcy i tego, do czego Ci wyliczone pierwiastki potrzebne - jak narysować, to wiadomo, że 50 stopni można sobie ładnie kątomierzem narysować, bo skonstruować się tego nie da dokładnie.
Casey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2006, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bdg

blok w obliczeniach/dziwny kąt 50*??

Post autor: Casey »

ok ok a jesli chodzi o drugie??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

blok w obliczeniach/dziwny kąt 50*??

Post autor: Rogal »

Idąc takim sobie tokiem, byłoby tak:
z = x + yi
|z| + Re(z) = 0, bo pierwiastek nie może być ujemny, czyli x = 0.
ODPOWIEDZ