narysowac zbior
narysowac zbior
Witam,amm problem z takim izadaniami,nie wiem jak sie za nie zabrac wogole:
\(\displaystyle{ Z= \left\{Z \in C:Arg \frac{1}{z+1}= \frac{ \pi }{4} \right\}}\)
\(\displaystyle{ Z=\left\{Z \in C: \left| z\right| \le Im \frac{10+8i}{4-5i} ,Re z>(Im z) ^{2} \right\}}\)
\(\displaystyle{ Z= \left\{Z \in C:Arg \frac{1}{z+1}= \frac{ \pi }{4} \right\}}\)
\(\displaystyle{ Z=\left\{Z \in C: \left| z\right| \le Im \frac{10+8i}{4-5i} ,Re z>(Im z) ^{2} \right\}}\)
narysowac zbior
A moglbys cos wiecej powiedziec,akurat jesli chodzi o ten dzial to dopiero raczkuje,mowisz o czyms takim?Lorek pisze:1. \(\displaystyle{ \arg \frac{z}{w}=\arg z-\arg w}\)
\(\displaystyle{ arg1-arg(z+1)= \frac{ \pi }{4}}\)
Jesli tak to co mi to da?Co mam dalej z tym zrobic?
Za modul mam cos podstawic?Lorek pisze: 2. Podstaw \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i to co się da to wylicz.
Jesli mam wziac czesc urojona w tym ulamku to najpierw przez sprzezenie pomnozyc i dopiero czy od razu czesc urojona wziac?
z \(\displaystyle{ (Imz) ^{2}}\) mam najpierw wziac czesc urojona czyli b i nastepnie do kwadratu podniesc?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
narysowac zbior
\(\displaystyle{ \arg 1=0}\) ewentualnie \(\displaystyle{ 2\pi}\) i stąd wyliczysz \(\displaystyle{ \arg (z+1)}\)
Co do ułamka to wskazówka: \(\displaystyle{ 4-5i=-i(5+4i)}\)
Skoro \(\displaystyle{ z=a+bi}\) to ile wynosi \(\displaystyle{ |z|}\)?Za modul mam cos podstawic?
Co do ułamka to wskazówka: \(\displaystyle{ 4-5i=-i(5+4i)}\)
No tak.z (Imz) ^{2} mam najpierw wziac czesc urojona czyli b i nastepnie do kwadratu podniesc?
narysowac zbior
Czyli \(\displaystyle{ arg(z+1)= \frac{ \pi }{4} - 2 \pi}\) dobrze kombinuje?
za \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) mam podstawic \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+ y^{2} }}\)?
za \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) mam podstawic \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2}+ y^{2} }}\)?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, o 21:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie ma potrzeby cytowania całej treści poprzedniego postu.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie ma potrzeby cytowania całej treści poprzedniego postu.
narysowac zbior
A teraz taki problem,mam narysowac zbior:
\(\displaystyle{ A=\left\{ z \in C\right\} : z^{2} -2iRe(z-i)Im(z+4) \ge 1}\)
Dochodze do postaci \(\displaystyle{ x^{2} - y^{2} \ge 1}\) i nie wiem co dalej
Pomozecie cos?Do dobrejpostaci chociaz doszedlem?
\(\displaystyle{ A=\left\{ z \in C\right\} : z^{2} -2iRe(z-i)Im(z+4) \ge 1}\)
Dochodze do postaci \(\displaystyle{ x^{2} - y^{2} \ge 1}\) i nie wiem co dalej
Pomozecie cos?Do dobrejpostaci chociaz doszedlem?
narysowac zbior
Domyslam sie ze ta hiperbola ma tak jakby 2 czesci,mnie intersuje niebieska,ale ktora czesc jest wieksza badz rowna?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
narysowac zbior
Tak, to ta "niebieska", ma ona 2 gałęzie dzielące płaszczyznę na 3 obszary. Które nas interesują? Po prostu weź jakiś punkt z każdego z nich i sprawdź, czy spełnia nierówność.
narysowac zbior
Jeszcze wracajac do poprzedniego zadania bo jakos wylecialo m iz glowy i go nie zrobilem,no wiec mam postac:
\(\displaystyle{ arg(z+1)= \frac{7 \pi }{4}}\)
I co dalej?Nie wiem co zrobic z ta jedynka przy z?
Z gory dzieki za pomoc
\(\displaystyle{ arg(z+1)= \frac{7 \pi }{4}}\)
I co dalej?Nie wiem co zrobic z ta jedynka przy z?
Z gory dzieki za pomoc
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
narysowac zbior
No cóż, ten fakt oznacza, że te punkty leżą na półprostej mającej początek w (0,0) i nachylonej do dodatniej półosi OX pod kątem \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{4}}\), czyli inaczej są to punkty postaci \(\displaystyle{ (t,-t),\ t>0}\), czyli \(\displaystyle{ z+1=t-it,\ t>0}\)
narysowac zbior
Czyli obrazujac to na plaszczyznie zespolonej jest to prosta \(\displaystyle{ y=-x}\) gdzie\(\displaystyle{ x \in <0,+ \infty )}\)??
Rozwiazaniem sa punkty lezace na tej prostej?
Rozwiazaniem sa punkty lezace na tej prostej?