1. Oblicz \(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + i) ^{30}}\)
2. Oblicz pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2 - 2i}}\)
By było miło, jakby ktoś był w stanie wytłumaczyć mi w jaki sposób robi się zadania tego typu.
Potęgi i pierwiastki z liczb zespolonych
Potęgi i pierwiastki z liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 17:48 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Jaki jest sens nazywania tematu nazwą działu, w którym się znajduje?
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Jaki jest sens nazywania tematu nazwą działu, w którym się znajduje?
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Potęgi i pierwiastki z liczb zespolonych
1)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{(\sqrt{3})^{2}+1^{2}}=2}\)
potem
\(\displaystyle{ cos \varphi = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi =\frac{1}{2}}\)
obliczasz jaka jest wartość kąta i dalej:
\(\displaystyle{ |z|^{n}(cosn \varphi+isinn \varphi)}\)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{(\sqrt{3})^{2}+1^{2}}=2}\)
potem
\(\displaystyle{ cos \varphi = \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi =\frac{1}{2}}\)
obliczasz jaka jest wartość kąta i dalej:
\(\displaystyle{ |z|^{n}(cosn \varphi+isinn \varphi)}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 17:34 przez epicka_nemesis, łącznie zmieniany 1 raz.
Potęgi i pierwiastki z liczb zespolonych
Ok, dzięki za wskazówki.
Wyszły z tego dwa kąty po 30.
Po podstawieniu
\(\displaystyle{ |2|^{30}(cos30 \cdot 30 \varphi+isin30 \cdot 30 \varphi}\))
wyszło mi \(\displaystyle{ sin 900^\circ}\) (1) oraz \(\displaystyle{ cos 900^\circ}\) (0) czyli \(\displaystyle{ 2^{30}}\)
---------
Co do zadania drugiego staje w momencie kiedy wylicze już sobie:
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{8}}\) czyli \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \varphi = \sqrt{2}\\
sin \varphi = \sqrt{2}}\)
Ktoś mógłby pomóc popchnąć to dalej?
Wyszły z tego dwa kąty po 30.
Po podstawieniu
\(\displaystyle{ |2|^{30}(cos30 \cdot 30 \varphi+isin30 \cdot 30 \varphi}\))
wyszło mi \(\displaystyle{ sin 900^\circ}\) (1) oraz \(\displaystyle{ cos 900^\circ}\) (0) czyli \(\displaystyle{ 2^{30}}\)
---------
Co do zadania drugiego staje w momencie kiedy wylicze już sobie:
\(\displaystyle{ |z| = \sqrt{8}}\) czyli \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \varphi = \sqrt{2}\\
sin \varphi = \sqrt{2}}\)
Ktoś mógłby pomóc popchnąć to dalej?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 21:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Jedna para klamer[latex][/latex] na jedno CAŁE wyrażenie.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Jedna para klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 sty 2011, o 14:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Potęgi i pierwiastki z liczb zespolonych
Witam,
Czy mógłby ktoś wyjaśnić w powyższych zadaniach z jakiego wzoru liczymy \(\displaystyle{ \varphi}\) i skąd bierzemy następnie jego wartości? Wszystko rozumiem w tych przykładach, ale trygonometria zawsze była dla mnie czarną magią...-- 24 sty 2011, o 15:31 --
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z} = \sqrt[n]|z| * (cos \frac{\varphi + 2k \pi }{n} + isin \frac{\varphi + 2k \pi }{n})}\)
I za k podstawisz dowolne trzy liczby (z tego co wiem najczęściej się stawia 0,1,2).
Jeśli coś źle tłumaczę - proszę o sprostowanie I proszę też o odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie
Czy mógłby ktoś wyjaśnić w powyższych zadaniach z jakiego wzoru liczymy \(\displaystyle{ \varphi}\) i skąd bierzemy następnie jego wartości? Wszystko rozumiem w tych przykładach, ale trygonometria zawsze była dla mnie czarną magią...-- 24 sty 2011, o 15:31 --
Głowy nie dam sobie uciąć, bo też dopiero próbuję ten materiał ogarnąć, ale wzięłabym to z wzoru:Shakko pisze: Co do zadania drugiego staje w momencie kiedy wylicze już sobie:
|z| = \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) czyli \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \varphi}\) =\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \varphi}\) =\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Ktoś mógłby pomóc popchnąć to dalej?
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{z} = \sqrt[n]|z| * (cos \frac{\varphi + 2k \pi }{n} + isin \frac{\varphi + 2k \pi }{n})}\)
I za k podstawisz dowolne trzy liczby (z tego co wiem najczęściej się stawia 0,1,2).
Jeśli coś źle tłumaczę - proszę o sprostowanie I proszę też o odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie