2 Zadania na liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
krolrys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 gru 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna

2 Zadania na liczbach zespolonych

Post autor: krolrys »

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać równiania:

1. \(\displaystyle{ \frac{3 - i}{5z + 2 - 4i} = \frac{2 - i}{10z - 7i}}\)

2. \(\displaystyle{ (\frac{1 + itg \frac{ \pi }{3} }{1 - itg \frac{ \pi }{3} } ) ^{30}}\)

sam nie wiem jak się za to wziąć
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 11:03 przez krolrys, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

2 Zadania na liczbach zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

1. Pomnóz na krzyż
saszka1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2010, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

2 Zadania na liczbach zespolonych

Post autor: saszka1989 »

W drugim liczysz najpierw 30 potęgę licznika, potem 30 potęgę mianownika i podstawiasz do wzoru na dzielenie liczb zespolonych

W pierwszym spróbuj pomnożyć wszystko przez odwrotność prawej strony, pewnie troszkę CI się to zredukuje:)
krolrys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 gru 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna

2 Zadania na liczbach zespolonych

Post autor: krolrys »

no przykro mi, nadal nie wiem co z tym zrobić
miodzio1988

2 Zadania na liczbach zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

Mi też bardzo przykro, że nie potrafisz wykonać czynności na poziomie gimnazjum. Bo poki co to tylko to trzeba zrobic
krolrys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 21 gru 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna

2 Zadania na liczbach zespolonych

Post autor: krolrys »

no to trudno, jakoś przeżyję-- 25 sty 2011, o 01:17 --znaczy się nie, to ja źle tutaj zadawałem pytania. Z tym \(\displaystyle{ z}\) to co trzeba zrobić? jakoś rozdzielić od tego \(\displaystyle{ i}\)? Jeśli tak to jak się to robi?
ODPOWIEDZ