Liczby zespolone - dzielenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Liczby zespolone - dzielenie

Post autor: Undre »

Kod: Zaznacz cały

http://wms.mat.agh.edu.pl/~zrr/zespolone/teoria.htm


W sekcji teoretycznej pojawia się wzór na dzielenie dwóch liczb zespolonych. Z kolei w skrypcie polibudy mam napisane że :

a) moduł liczby zespolonej |z| = sqrt ( x^2 + y^2) dla z=(x,y)

b) Z1 / Z2 = [ (x1x2+y1y2)/x2^2+y2^2 ; (y1x2+x1y2)/x2^2+y2^2 ]

to nie wynika z tego że coś nie teges bo tam na stronie moduł w mianowniku a tu chyba moduł kwadrat ? ( czy też za dużo nad tym siedze i mam omamy ? :> )
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

Liczby zespolone - dzielenie

Post autor: chlip »

tak masz rację w mianowniku powinen być moduł do kwadratu,
a tak wogóle to nie trzeba korzystać z gotowych wzorów , wystarczy liccznik i mianownik pomnozyc przez sprzężenie mianownika, bo w ten sposób powstaje ten wzór
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Liczby zespolone - dzielenie

Post autor: Undre »

Dzięki za info .... a tak poza tym to może ktoś chciałby pouczyć pewnego autora tej strony ? w końcu będzie miał satysfakcję że skorygował dzieło jakiegoś doktora AGH ?
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

Liczby zespolone - dzielenie

Post autor: chlip »

Undre pisze: ...
b) Z1 / Z2 = [ (x1x2+y1y2)/x2^2+y2^2 ; (y1x2+x1y2)/x2^2+y2^2 ]
...
tutaj masz błąd w drugiej współrzędnej powinien być minus zamiast plusa
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Liczby zespolone - dzielenie

Post autor: Undre »

sorki faktycznie

z rozpędu jak zwykle zmieniam plusy z minusami

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ