równanie kwadratowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
prymus80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 sty 2011, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

równanie kwadratowe

Post autor: prymus80 »

\(\displaystyle{ z^{2} +(i-2)z-2i\\
\Delta = (i-2)^{2} +8i=3+8i}\)

co dalej potrzebuje wynik przedstawić jako
\(\displaystyle{ \\(z-z _{1} )(z- z_{2} )\\}\)
pomocy
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

równanie kwadratowe

Post autor: scyth »

Normalnie - liczysz pierwiastek z \(\displaystyle{ \Delta}\) i podstawiasz do ogólnie znanego wzoru \(\displaystyle{ z_i = \frac{-b - \sqrt{\Delta }}{2a}}\).
ODPOWIEDZ