Potęgi i pierwiastki, zaznaczanie zbioru na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sztrendo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2011, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Potęgi i pierwiastki, zaznaczanie zbioru na płaszczyźnie

Post autor: sztrendo »

Witam.
Proszę o Was o pomoc w kilku zadaniach. Są dla mnie dość trudne i nie wiem jak mam się do nich zabrać.
Z góry dziękuje za pomoc.

1.Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniających następujący warunek:
\(\displaystyle{ |z-3-2i| > |z+1-4i|}\)
2.Odgadnij jeden z pierwiastków liczby zespolonej stopnia z a następnie znajdź pozostałe.
\(\displaystyle{ z=(-5+4i)^{8}\\
z _{0}=\\
z _{1}=\\
z _{2}=\\
z _{3}=}\)


3.Oblicz potęgę liczby zespolonej:
\(\displaystyle{ z=\frac{1}{2}-\frac{ \sqrt{3} }{2}i}\)
\(\displaystyle{ z^{9}=}\)

Próbowałem na różne sposoby to zrobić i nie wychodzi.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 22:58 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Naprawdę nie potrzeba każdego symbolu w LaTeXu opatrywać osobnymi klamrami [latex][/latex].Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, ta
ODPOWIEDZ