sprawdzenie równania
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
sprawdzenie równania
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x ^{2}+(5+i)x+1}\)
mi wyszło taki twór
\(\displaystyle{ x=\frac{-(5+i)-(\sqrt{z})}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(5+i)+\sqrt{z}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{z}= \mp \sqrt{10\sqrt{5}} \left( \sqrt{ \frac{2\sqrt{5}+5}{10} }+i \cdot \sqrt{ \frac{5-2\sqrt{5}}{10} } \right)}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+(5+i)x+1}\)
mi wyszło taki twór
\(\displaystyle{ x=\frac{-(5+i)-(\sqrt{z})}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(5+i)+\sqrt{z}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{z}= \mp \sqrt{10\sqrt{5}} \left( \sqrt{ \frac{2\sqrt{5}+5}{10} }+i \cdot \sqrt{ \frac{5-2\sqrt{5}}{10} } \right)}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 23:03 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Dodane skalowanie nawiasów. Proszę nei traktować nazwy tematu jak treści zadania
Powód: Poprawa wiadomości. Dodane skalowanie nawiasów. Proszę nei traktować nazwy tematu jak treści zadania
sprawdzenie równania
A gdzie to równanie jest?Matm pisze:\(\displaystyle{ x ^{2}+(5+i)x+1}\)
mi wyszło taki twór
\(\displaystyle{ x=\frac{-(5+i)-(\sqrt{z})}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(5+i)+\sqrt{z}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{z}= \mp \sqrt{10\sqrt{5}}(\sqrt{ \frac{2\sqrt{5}+5}{10} }+i* \sqrt{ \frac{5-2\sqrt{5}}{10} } )}\)
sprawdzenie równania
A skąd mam wiedziec jaka jest prawa strona rownania?
Wróżką jestem?
I zamiast wstawiać do wzorków to może policz deltę na piechotę
Wróżką jestem?
I zamiast wstawiać do wzorków to może policz deltę na piechotę
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
sprawdzenie równania
Sorry jeśli uraziłem. Delta wychodzi liczbą zespoloną
\(\displaystyle{ \Delta=20+10i}\) i dalej wyniku obliczeń otrzymałem takie pierwiastki
\(\displaystyle{ \Delta=20+10i}\) i dalej wyniku obliczeń otrzymałem takie pierwiastki
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
sprawdzenie równania
taki wynik otrzymałem i nie jestem pewien czy dobrzeMatm pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{z}= \mp \sqrt{10\sqrt{5}}(\sqrt{ \frac{2\sqrt{5}+5}{10} }+i* \sqrt{ \frac{5-2\sqrt{5}}{10} } )}\)
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
sprawdzenie równania
\(\displaystyle{ \left| z\right|=10\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
teraz z kąta podwojonego
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{5}}{5}=cos \frac{\alpha}{2}-1}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{\alpha}{2}= \sqrt{\frac{2\sqrt{5}+5}{10} }}\)a potem z jedynki sinus i podstawienie do wzoru
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
teraz z kąta podwojonego
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{5}}{5}=cos \frac{\alpha}{2}-1}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{\alpha}{2}= \sqrt{\frac{2\sqrt{5}+5}{10} }}\)a potem z jedynki sinus i podstawienie do wzoru
sprawdzenie równania
A po co tak?
\(\displaystyle{ z= \sqrt{20+10i}}\)
I teraz wyznacz \(\displaystyle{ z}\) podstawieniem \(\displaystyle{ z=a+bi}\). Takiej bardziej uniwersalnej metody szukam dla Ciebie
\(\displaystyle{ z= \sqrt{20+10i}}\)
I teraz wyznacz \(\displaystyle{ z}\) podstawieniem \(\displaystyle{ z=a+bi}\). Takiej bardziej uniwersalnej metody szukam dla Ciebie
- Matm
- Użytkownik
- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
sprawdzenie równania
bo jak mamy taki pierwiastek to trzeba policzyć go z liczby zespolonej i wstawić ale wychodzi trochę dziwny twór może dr się pomylił wpisując zadanie. Możesz mi jeszcze jedno zadanie zobaczyc?