Skąd się bierze wzór na rozwiązanie równania \(\displaystyle{ sinx = a}\) ?
\(\displaystyle{ x = (-1)^{m} arcsina + m \pi}\)
rownianie sinx = a
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno
- Podziękował: 2 razy
rownianie sinx = a
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, o 23:02 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer
- superes
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
rownianie sinx = a
rozwiązanie równania \(\displaystyle{ sinx=a}\)rozwiązujesz następująco
\(\displaystyle{ sinx= \frac{ e^{iz}- e ^{-iz} }{2i} =a}\) podstawiasz np.\(\displaystyle{ e^{iz}=w}\) następnie obliczasz logarytm
\(\displaystyle{ sinx= \frac{ e^{iz}- e ^{-iz} }{2i} =a}\) podstawiasz np.\(\displaystyle{ e^{iz}=w}\) następnie obliczasz logarytm