Obliczanie pierwiatków
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
Obliczanie pierwiatków
Mam takie zadanie, proszę o pomoc:
Obliczyć: \(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{ \frac{0.5+0.866i}{-1+i} }}\)
a)wykonując na wyrażeniu podpierwiastkowym działania algebraiczne, a następnie otrzymany wynik sprowadzić do postaci trygonometrycznej
b)sprowadzić wyrażenie podpierwiastkowe do postaci trygonometrycznej i wykonać wskazane działanie
c)ustalić moduł i argument wyrażenia podpierwiastkowego
Z góry dziękuję.
Obliczyć: \(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{ \frac{0.5+0.866i}{-1+i} }}\)
a)wykonując na wyrażeniu podpierwiastkowym działania algebraiczne, a następnie otrzymany wynik sprowadzić do postaci trygonometrycznej
b)sprowadzić wyrażenie podpierwiastkowe do postaci trygonometrycznej i wykonać wskazane działanie
c)ustalić moduł i argument wyrażenia podpierwiastkowego
Z góry dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
Obliczanie pierwiatków
No dobra, wyszło \(\displaystyle{ 0.183-0.683i}\). W module jakieś dziwne liczby wychodzą potem.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, o 12:07 przez Andrzejjat, łącznie zmieniany 1 raz.
Obliczanie pierwiatków
Zakładając , że a jest ok. Nie sprawdzamb)sprowadzić wyrażenie podpierwiastkowe do postaci trygonometrycznej i wykonać wskazane działanie
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
Obliczanie pierwiatków
Nic tak naprawdę. Wstawiać dalej do wzorków te paskudne wartosciAndrzejjat pisze:Moduł wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{0.48}}\) Co z tym zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
Obliczanie pierwiatków
Zaokrągliłem trochę i dla cos i sin wychodzą różne wartości. Mam szukać błędu czy co?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
Obliczanie pierwiatków
Czyli jakie stopnie mam wstawić do postaci trygonometrycznej, skoro wychodzą dwa różne?
I jak się zabrać za podpunkty b i c?
I jak się zabrać za podpunkty b i c?