pierwiastki liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: kamilrun »

Witam, mam taki problem z pierwiastkami liczb zespolonych. Zawsze na zajęciach obliczając argumenty jakichś liczb wychodzą "ładne" liczby - np. \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\),\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\), a w przykładzie który robię za nic w świecie coś "podobnego" nie chce wyjść.

Mamy do rozwiązania przykład: \(\displaystyle{ \sqrt[4]{\frac{-18}{1+i\sqrt{3}}}}\). Ja tak zacząłem:

\(\displaystyle{ \frac{-18}{1+i\sqrt{3}} = -\frac{9}{2} + \frac{9\sqrt{3}}{2}i}\)

\(\displaystyle{ \left| \frac{-18}{1+i\sqrt{3}}\right| = 81}\)

\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{81} * (-\frac{9}{2}) = -\frac{1}{18}}\)

\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{\sqrt3}{18}}\)

I chciałem skorzystać z cosinusa podwojonego kąta, sprawdzić, czy może w ten sposób nie wyszło by coś normalniejszego, ale wychodzi mi, że :

\(\displaystyle{ cos 2\alpha = \frac{1}{162}}\) , czyli nic co mogło by mi pomóc..

Chodzi mi tak bardzo o te "ładne" liczby, bo tutaj mógłbym sobie sprawdzić spokojnie wartość kąta z tablic trygonometrycznych, ale na kolokwium nie będę miał takiej możliwości i nic wtedy nie zrobię.
Aha - wiem, że to mogę zastąpić funkcją cyklometryczną, ale mi chodzi o konkretne wartości kąta

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

pierwiastki liczb zespolonych

Post autor: pyzol »

Wyciągnij 9 przed to co tam wyliczyłeś i będziesz miał postać. A moduł powinien wyjść 9, więc chyba nie pierwiastkowałeś.
ODPOWIEDZ