\(\displaystyle{ Rez-3Imz=2+6i}\)
\(\displaystyle{ x-3y=2+6i}\)
I co dalej?
rozwiaz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
rozwiaz rownanie
Kryterium równości liczb zespolonych: dwie liczby zespolone są równe wtedy i tylko wtedy, gdy ich części rzeczywiste są równe oraz ich części urojone są równe.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
rozwiaz rownanie
Obawiam się, że lewa strona tego równania:rtuszyns pisze:\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ y=-2}\)
\(\displaystyle{ z=2-2i}\)
jest liczbą rzeczywistą.Hondo pisze:\(\displaystyle{ Rez-3Imz=2+6i}\)