oblicz pierwiastki wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
czasas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: czasas »

Witam mam problem jak wyliczyć pierwiastki z takiego wielomianu:
\(\displaystyle{ iz^{2}-4}\) ? Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: cosinus90 »

Rozłóż go korzystając ze wzoru skróconego mnożenia.
czasas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: czasas »

i[(z+2i)(z-2i)] i co dalej?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 23:04 przez czasas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: cosinus90 »

Zły rozkład.
czasas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: czasas »

\(\displaystyle{ (iz+2i)(iz+2i)}\) a teraz?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, o 23:49 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: cosinus90 »

Dalej zły.
Korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia :
\(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} = (a-b)(a+b)}\)
czasas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: czasas »

\(\displaystyle{ ( iz-\sqrt{2i} )( iz+\sqrt{2i})}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: cosinus90 »

Dalej niepoprawnie...
\(\displaystyle{ a^{2} = iz^{2}\)
\(\displaystyle{ b^{2} = 4}\)

Wobec tego \(\displaystyle{ (a-b)(a+b) = ...}\) ?
czasas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: czasas »

\(\displaystyle{ (iz-2)(iz+2)}\)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, o 23:47 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie ma znaczenia, czy wyrażenie jest proste czy skomplikowane - proszę starać się stosować LaTeXa.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: cosinus90 »

Jednostka urojona jeszcze pod pierwiastkiem...
czasas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2010, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: czasas »

\(\displaystyle{ ( \sqrt{i} z-2)( \sqrt{i} z+2)}\) jak dalej postepowac?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

oblicz pierwiastki wielomianu

Post autor: cosinus90 »

No i teraz pierwszy nawias przyrównujesz do zera - pierwszy pierwiastek, a następnie drugi nawias - drugi pierwiastek.
ODPOWIEDZ