Wyznaczyć pierwiastki równania \(\displaystyle{ z^4-1=0}\), oraz przedstawić na rysunku. Wykazać, że tworzą one skonczoną cykliczna multiplikatywna grupe przemienna z dzialaniem mnozenia liczb zespolonych jako dzialaniem grupowym. Wskazac element neutralny mnozenia, generator grupy oraz elementy odwrotne do wszystkich elementow grupy.
Z gory dziekuje.
przedstawic na rysunku pierwiastki równania
przedstawic na rysunku pierwiastki równania
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, o 21:33 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
przedstawic na rysunku pierwiastki równania
Dostaniesz 4 rozwiązania:
\(\displaystyle{ z = 1 + i}\)
\(\displaystyle{ z = -1 + i}\)
\(\displaystyle{ z = 1 - i}\)
\(\displaystyle{ z = -1 - i}\)
A na rysunku na 100% będzie to kwadrat ^^.
\(\displaystyle{ z = 1 + i}\)
\(\displaystyle{ z = -1 + i}\)
\(\displaystyle{ z = 1 - i}\)
\(\displaystyle{ z = -1 - i}\)
A na rysunku na 100% będzie to kwadrat ^^.
przedstawic na rysunku pierwiastki równania
ok, czyli mam tak samo i sie zgadza, a reszta czesc polecenia, bo nie wiem nawet co to jest ;d
tak to jest jak sie na wyklady nie chodzi, a jutro kolokwium
tak to jest jak sie na wyklady nie chodzi, a jutro kolokwium
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
przedstawic na rysunku pierwiastki równania
No cóż ;D nie wiem czy Ty jesteś na matematyce stosowanej a ja jestem zwykłym studentem polibudy... xD no cóż... nie chciałem tego mówić, ale masz nauczkę xD