Parę krótkich zadań na teorie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mma87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 lis 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Parę krótkich zadań na teorie.

Post autor: mma87 »

Witam mam parę zadań które mogę trafić mi się na zbliżającej teorii dlatego proszę o pomoc.
Uzupełnij zdania w miejsce ... tak aby były prawdziwe.

1.Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{3} - i}\) jest jednym z pierwiastków stopnia trzeciego pewnej liczby zespolonej z.Pozostałe pierwiastki to .... + zilustrować wykres-> mam tu użyć wz. Moivre'a?

2.Równianie 3-stopnia,które w dziedzinie zespolonej ma pierwiastki 2-2i,2+2i,2 jest postaci...(coś tu trzeba obliczać? bo wątpie by odp. brzmiała tylko.. jest postaci trygonometrycznej czy analitycznej)


3.Pierwiastki zespolone równania\(\displaystyle{ z ^{3} -8i=0}\)są wierzchołkami..(jakiej figury na płaszczyźnie zespolonej,podać jej rysunek)

4.Pierwiastki równania zespolonego \(\displaystyle{ f(z)=z ^{4} + z ^{3} + z ^{2} +z + 1 =0}\) są postaci.. (zaznaczyć je na wykresie w dziedzinie zespolonej.

5.iloczyn pierwistków zespolonych w równianiu \(\displaystyle{ z ^{3} - 1=0}\) wynosi ...

Z góry dzięki z odpowiedzi,podpowiedzi.Jeszcze jakby ktoś wytłumaczył jak się szuka tych punktów w postaci trygonometrycznej.
miodzio1988

Parę krótkich zadań na teorie.

Post autor: miodzio1988 »

Polibuda? Iś ? Bo tak wyglądają te zadania. Nawet mam te Wasze zadania rozwiązane

np
5) Wzór skroconego mnożenia się kłania
mma87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 lis 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Parę krótkich zadań na teorie.

Post autor: mma87 »

Dokładnie.To znaczy są te rozwiązania tutaj na forum czy jak?
miodzio1988

Parę krótkich zadań na teorie.

Post autor: miodzio1988 »

Ja mam te rozwiązania u siebie na komputerze. Chcesz to napisz na gadu. Może coś uzgodnimy.

Zadanie 3

Trójkąta. Liczymy ze wzoru na pierwiastki liczby zespolonej
mma87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 lis 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Parę krótkich zadań na teorie.

Post autor: mma87 »

A pierwsze zadanie? jest dla mnie najważniejsze..

możesz teraz napisać do mnie? coś nie działa bo wklejam twoj numer i nic nie wyskakuje.Mój to 9428164
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, o 15:45 przez mma87, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Parę krótkich zadań na teorie.

Post autor: miodzio1988 »

1. Też wzór na pierwiastki liczby zespolonej.
ODPOWIEDZ