Pierwiastki liczby -4i

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Pierwiastki liczby -4i

Post autor: Tomek_Z »

Posługując się postacią trygonometryczną oblicz (tzn. podaj ich postać \(\displaystyle{ a+bi}\)) i naszkicuj wszystkie zespolone pierwiastki stopnia \(\displaystyle{ 4}\) z liczby \(\displaystyle{ -4i}\).

Robię standardową metodą ale kąt wychodzi mi \(\displaystyle{ \phi = 270^{circ}}\) co przy pierwszym pierwiastku daje mi

\(\displaystyle{ z_0 = \sqrt[4]{4} (cos \frac{270^{\circ}}{4} + isin \frac{270^{\circ}}{4} )}\) i jak teraz z tego mam przejśc do postaci \(\displaystyle{ a+bi}\)?
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Pierwiastki liczby -4i

Post autor: M Ciesielski »

No cóż, wartości tego sinusa i cosinusa musiałbyś obliczyć.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Pierwiastki liczby -4i

Post autor: Tomek_Z »

a jak takie coś narysować? To będzie wektor o długości modułu i nachylony do osi OX pod kątem 67,5 ?
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Pierwiastki liczby -4i

Post autor: M Ciesielski »

Zgadza się.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Pierwiastki liczby -4i

Post autor: Tomek_Z »

A da się jakoś policzyć ten argument żeby przedstawić to w tej postaci a +bi?
ODPOWIEDZ