równania liczb zespolonych do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
Rozłożyć wielomiany na czynniki liniowe względem \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\)
Czy ja to dobrze robię?
\(\displaystyle{ f(z)=z^2+z+1
\Delta=1-4=-3
\sqrt{\Delta }= \sqrt{3}i \vee -\sqrt{3}i
z_1= \frac{ \sqrt{3}i }{2} , z_2= \frac{ -\sqrt{3} }{2}
z^2+z+1=\left( z- \frac{ \sqrt{3}i }{2}\right)\left( z+\frac{ \sqrt{3}i }{2} }\right)}\)
\(\displaystyle{ f(z)=iz^2-z+2i
\Delta=1-4 \cdot 2i \cdot i=1+8=9
\sqrt{\Delta }=3
z_1= \frac{1}{-i}
z_2= \frac{2}{i}
f(z)=\left( z+\frac{1}{i}\right)\left( z-\frac{2}{i}\right)}\)
Czy ja to dobrze robię?
\(\displaystyle{ f(z)=z^2+z+1
\Delta=1-4=-3
\sqrt{\Delta }= \sqrt{3}i \vee -\sqrt{3}i
z_1= \frac{ \sqrt{3}i }{2} , z_2= \frac{ -\sqrt{3} }{2}
z^2+z+1=\left( z- \frac{ \sqrt{3}i }{2}\right)\left( z+\frac{ \sqrt{3}i }{2} }\right)}\)
\(\displaystyle{ f(z)=iz^2-z+2i
\Delta=1-4 \cdot 2i \cdot i=1+8=9
\sqrt{\Delta }=3
z_1= \frac{1}{-i}
z_2= \frac{2}{i}
f(z)=\left( z+\frac{1}{i}\right)\left( z-\frac{2}{i}\right)}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2011, o 22:13 przez Justyna2010, łącznie zmieniany 1 raz.
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
Wymnóż i zobacz czy się zgadza\(\displaystyle{ \left( z- \frac{ \sqrt{3}i }{2}\right)\left( z+\frac{ \sqrt{3}i }{2} }\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
teraz widzę ze w pierwszym na pewno jest źle
a w drugim zamiast \(\displaystyle{ iz^2-z+2i}\) wychodzi \(\displaystyle{ z^2- \frac{z}{i}-2}\) czyli też jest źle
w takim razie czy ktos wie jak to zrobić bo mi nie wychodzi?
a w drugim zamiast \(\displaystyle{ iz^2-z+2i}\) wychodzi \(\displaystyle{ z^2- \frac{z}{i}-2}\) czyli też jest źle
w takim razie czy ktos wie jak to zrobić bo mi nie wychodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
Jak wygląda wzór na pierwiastki , gdy mamy deltę większą od zera i mamy takie normalne rownanie kwadratowe? Przy zespolonych prawie tak samo.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
Wiem. ALe pytanie ma Ci podpowiedzieć gdzie robisz błąd. Zatem:
Jak wygląda wzór na pierwiastki , gdy mamy deltę większą od zera i mamy takie normalne rownanie kwadratowe?
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
wzór na pierwiastki , gdy mamy deltę większą od zera i mamy równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\) i \(\displaystyle{ x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
i dalej nie wiem co robie źle, za to wiem że mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ x_1= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\) i \(\displaystyle{ x_2= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}}\)
i dalej nie wiem co robie źle, za to wiem że mi nie wychodzi
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
Taką wartosc wezmiemy poki co.\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta }= \sqrt{3} i}\)
Ile wynosi \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
to ile to jest \(\displaystyle{ \Delta=-3}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) ?
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
Tyle samo? Bo \(\displaystyle{ -3 \in C}\) ?Justyna2010 pisze:to ile to jest \(\displaystyle{ \Delta=-3}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2010, o 21:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ,hggjkb
- Podziękował: 6 razy
równania liczb zespolonych do sprawdzenia
ok, dalej nie wiem jak to mam zrobić, rozłożyć na czynniki liniowe, mogę liczyc na jakąś większą podpowiedź, bo w poniedziałek mam z tego kolokwium czyli co raz mniej czasu