Układ równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Optimum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 sty 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Układ równań

Post autor: Optimum »

Mam do obliczenia taki układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \left( 1+i \right) z_1 + \left( 1-i \right) z_2=1+i \\
\left( 1-i \right) z_1 + \left( 1+i\right) z_2=1+3i \end{cases}}\)


Przyznaję się bez bicia, liczby zespolone nie są moją najlepszą stroną.
Jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć byłbym wdzięczny
Ostatnio zmieniony 7 sty 2011, o 14:54 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Układ równań to \begin{cases} równanie 1 \\ równanie 2 \end{cases}.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Układ równań

Post autor: Inkwizytor »

A umiesz rozwiązywać układy równań metodą wyznacznikową?
Optimum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 sty 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Układ równań

Post autor: Optimum »

No na ogół tak liczyłem układy macierzowe, ale jak to tutaj zastosować?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Układ równań

Post autor: Althorion »

Dokładnie tak samo, wzory Cramera działają niezależnie od tego, nad jakim ciałem są macierze.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Układ równań

Post autor: Inkwizytor »

Tu metoda wyznaczników ładniutko wychodzi. Wyznaczniki są proste w rachunkach
Optimum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 sty 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Układ równań

Post autor: Optimum »

W takim razie wyliczyłem to i \(\displaystyle{ z_1}\) wyszło mi \(\displaystyle{ i}\), a \(\displaystyle{ z_2 = i+1}\)?

-- 7 sty 2011, o 00:44 --

czy to właściwe rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2011, o 14:59 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa nawet do pisania niewielkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Układ równań

Post autor: Dasio11 »

Poprawnie.
ODPOWIEDZ