liczby zespolone
liczby zespolone
Czy ktos moze wie jak wyglada postac wykladnicza takiej liczby zespolonej: Z=2+i(2*3^-2) bo ja nie mam pojecia.
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
liczby zespolone
jeśli wiesz co to jest postać wykładnicza liczby zespolonej to załapiesz o czym mówię: można policzyć |z| ale jest już gorzej z argumentem, nie jest on taki oczywisty, czyli tangens tego kąta trzeba sprawdzić w tablicach bo mi wychodzi: |z|=2sqrt82/9 a tg=1/9 no i co to za kąt?