Rozwiązać równanie zespolone.
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiązać równanie zespolone.
Zaczynam dopiero swoją przygodę z liczbami zespolonymi i jeszcze słabo to rozumiem. Więc na początek bardzo prosty przykład. Jak rozwiązać takie równanie?
\(\displaystyle{ 2z + (3 - i){\overline z} = 5 + 4i}\)
Czy za z mam podstawić (z + yi)?
z = z + yi
\(\displaystyle{ 2z + (3 - i){\overline z} = 5 + 4i}\)
Czy za z mam podstawić (z + yi)?
z = z + yi
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, o 13:18 przez micsmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiązać równanie zespolone.
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
podstawienie .
podstawienie .
ojej ;]Błagam i przepraszam.
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiązać równanie zespolone.
\(\displaystyle{ 2(x + yi) + (3 - i)(x - yi) = 5 + 4i \\
(2x + 2yi) + (3x + yi^2 +3yi + xi) = 5 + 4i}\)
(2x + 2yi) + (3x + yi^2 +3yi + xi) = 5 + 4i}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2011, o 22:15 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa do pisania wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa do pisania wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiązać równanie zespolone.
\(\displaystyle{ 2(x + yi) + (3 - i)(x - yi) = 5 + 4i \\ \\
(2x + 2yi) + (3x + yi^{2} - 3yi - xi) = 5 + 4i \\ \\
(2x + 2yi) + (3x - y) + (-x - 3y)i = 5 + 4i \\ \\
(5x - y) + (-x - y)i = 5 + 4i \\
5x - y = 5 \\
(-x -y)i = 4i \\ \\
5x - y = 5 \\
-x -y = 4 \\ \\
5x - 5 = y \\
-x - 4 = y \\ \\
5x - 5 = -x - 4 \\
6x = 1 \\ \\
x = \frac{1}{6} \\ \\
y = \frac{-1}{6} - 4 = -4 \frac{1}{6} = \frac{-25}{6}}\)
Dobrze to jest?
(2x + 2yi) + (3x + yi^{2} - 3yi - xi) = 5 + 4i \\ \\
(2x + 2yi) + (3x - y) + (-x - 3y)i = 5 + 4i \\ \\
(5x - y) + (-x - y)i = 5 + 4i \\
5x - y = 5 \\
(-x -y)i = 4i \\ \\
5x - y = 5 \\
-x -y = 4 \\ \\
5x - 5 = y \\
-x - 4 = y \\ \\
5x - 5 = -x - 4 \\
6x = 1 \\ \\
x = \frac{1}{6} \\ \\
y = \frac{-1}{6} - 4 = -4 \frac{1}{6} = \frac{-25}{6}}\)
Dobrze to jest?
Ostatnio zmieniony 1 sty 2011, o 22:17 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa do pisania wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa do pisania wszystkich wyrażeń matematycznych.