Charakterystyka fazowa układu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kamil_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 gru 2010, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Charakterystyka fazowa układu

Post autor: kamil_90 »

Mam problem z wyznaczeniem charakterystyki fazowej układu. Funkcja transmitancji wychodzi następująca:

\(\displaystyle{ H(j\omega) = \frac{1}{1 - \omega^{2} + j \omega \sqrt{2}}}\)

Z wyznaczeniem charakterystyki amplitudowej nie mam problemu i wychodzi mi poprawnie. Natomiast fazowa wychodzi mi:

\(\displaystyle{ \theta(\omega) = -\arctan\frac{\omega \sqrt{2}}{1 - \omega^{2}}}\)

W odpowiedzi natomiast mam:

\(\displaystyle{ \theta(\omega) = -\arctan\frac{\omega \sqrt{2}}{1 - \omega^{2}} - \arccos\frac{1 - \omega^2}{|1 - \omega^2|} \cdot sgn(\omega)}\)

Nie mam pojęcia skąd się bierze drugi człon tej funkcji. Gdyby ktoś podpowiedział jak rozwiązać byłbym wdzięczny.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Charakterystyka fazowa układu

Post autor: luka52 »

Jest to ogólny wzór, gdy liczba zespolona (tu jest to mianownik wyrażenia) niekoniecznie "leży" w I czy IV ćwiartce, patrz: ... ometryczna
ODPOWIEDZ