pierw równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Rahman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 23 razy

pierw równania

Post autor: Rahman »

mam takie zadanie, należy znaleźć wszystkie pierwiastki równania:

\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{2}+2x^{2}+2x-4=0}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

pierw równania

Post autor: Lady Tilly »

Rahman pisze:mam takie zadanie, należy znaleźć wszystkie pierwiastki równania:

\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{2}+2x^{2}+2x-4=0}\)
wtedy równaie wygląda tak:
\(\displaystyle{ x^{4}-x^{2}+2x-4=0}\)
równanie ma pierwistki x=-1,819 lub x=1,328
jeśli to równanie ma postać:
\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}+2x^{2}+2x-4=0}\) są wówczas dwa pierwiastki x=-1 lub x=2
Rahman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 23 razy

pierw równania

Post autor: Rahman »

dzięki, ale jak to robiłaś dzieliłaś to równanie np przez x-1?.za bardzo nie znam sposobu na robienie takich przykladów
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

pierw równania

Post autor: yorgin »

Korzysta się z tw. o pierwiastkach całkowitych danego wielomianu.
Wtedy kandydatami na rozwiązania całkowite są:
1;-1;2;-2;4;-4.
Podstawiasz pokolei te wartości i jeżeli W(x)=0, to masz już jeden pierwiastek. Dokonujesz dzielenia przez dwumian i dalej postępujesz analogicznie jak wyżej. Gdy dojdziesz do trójmianu to sprawa jest oczywista, delta/wzory i zadanie rozwiązane.
ODPOWIEDZ