liczba zespolone
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
liczba zespolone
możesz sobie ułatwić i zrobić tak:
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{ \frac{-10+10i}{ \sqrt{3} -i} }=\sqrt[4]{ 10 \cdot \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} }= \sqrt[4]{ 10 } \cdot \sqrt[4]{ \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} }= \sqrt[4]{ 10 } \cdot \sqrt[4]{z}=...}\)
Najpierw wykonujesz iloraz pod pierwiastkiem (albo klasycznie przez sprzężenie mianownika albo wzorami trygonometrycznymi). Znajdując \(\displaystyle{ z}\) wyznaczasz 4 pierwiastki: \(\displaystyle{ w_0 ,...}\) zgodnie ze wzorami trygonometrycznymi i na końcu doklejasz \(\displaystyle{ \sqrt[4]{ 10 }}\) do wszystkich.
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{ \frac{-10+10i}{ \sqrt{3} -i} }=\sqrt[4]{ 10 \cdot \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} }= \sqrt[4]{ 10 } \cdot \sqrt[4]{ \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} }= \sqrt[4]{ 10 } \cdot \sqrt[4]{z}=...}\)
Najpierw wykonujesz iloraz pod pierwiastkiem (albo klasycznie przez sprzężenie mianownika albo wzorami trygonometrycznymi). Znajdując \(\displaystyle{ z}\) wyznaczasz 4 pierwiastki: \(\displaystyle{ w_0 ,...}\) zgodnie ze wzorami trygonometrycznymi i na końcu doklejasz \(\displaystyle{ \sqrt[4]{ 10 }}\) do wszystkich.
liczba zespolone
Możesz oddzielnie dla licznika i mianownika to zrobić. Ale jak już Inkwizytor zaczął innym sposobem to :
\(\displaystyle{ \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} = \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} \cdot \frac{ \sqrt{3} +i}{ \sqrt{3} +i}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} = \frac{-1+i}{ \sqrt{3} -i} \cdot \frac{ \sqrt{3} +i}{ \sqrt{3} +i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2010, o 16:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pozxnan
- Podziękował: 2 razy
liczba zespolone
\(\displaystyle{ \frac{ -\sqrt{3}-i+i \sqrt{3}+i^2 }{4} czyli \frac{ -\sqrt{3}-i+i \sqrt{3}-1 }{4}}\)
liczba zespolone
No dobra. I teraz taką liczbę będziemy chcieli przedstawić w postaci trygonometrycznej. Nie wiem czy mój wcześniejszy sposób nie był lepszy...
liczba zespolone
do wzoru wstawiasz i liczysz. Problem to? Polski trudny język byćstachu250 pisze:no yak ale jakz tego r wyliczyc