ułamek z iloczynem i sumą

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
yzmaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 paź 2008, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 2 razy

ułamek z iloczynem i sumą

Post autor: yzmaster »

\(\displaystyle{ \vec{Z _{2} }= \frac{R _{2}*jX _{L1} }{R _{2}+jX _{L1}}= \frac{j20}{1+j}* \frac{1-j}{1-j}= \frac{20+j20}{2}=10+j10}\)

na takim przykładzie, mógłby ktoś dokladnie wyjaśnić jak się oblicza ułamek z liczbami zespolonymi gdy w liczniku jest iloczyn a mianowniku suma
miodzio1988

ułamek z iloczynem i sumą

Post autor: miodzio1988 »

Zawsze mnożysz przez sprzężenie mianownika mianownik i licznik
yzmaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 paź 2008, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 2 razy

ułamek z iloczynem i sumą

Post autor: yzmaster »

edit: już mam:)
ODPOWIEDZ