\(\displaystyle{ \sqrt[6]{-64}}\)
Jak się do tego zabrać?
obliczyć i przedstawić w postaci algebraicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Pomógł: 41 razy
obliczyć i przedstawić w postaci algebraicznej
ewentualnie od razu widać że jedym z pierwiastków jest 2i
kolejne otrzymasz mnożac przez pierwszy pierwiastek 6 stopnia z jedynki \(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{i\sqrt{3}}{2}}\)
dla przykładu
\(\displaystyle{ z_{0}=2i}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=z_{0}(\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2})=-\sqrt{3}+i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=z_{1}(\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2})=-\sqrt{3}-i}\)
itd
numeracja jest mocno nieszczesliwa ale z tym moża już sobie chyba bezproblemowo poradzic...
kolejne otrzymasz mnożac przez pierwszy pierwiastek 6 stopnia z jedynki \(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{i\sqrt{3}}{2}}\)
dla przykładu
\(\displaystyle{ z_{0}=2i}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=z_{0}(\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2})=-\sqrt{3}+i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=z_{1}(\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2})=-\sqrt{3}-i}\)
itd
numeracja jest mocno nieszczesliwa ale z tym moża już sobie chyba bezproblemowo poradzic...