liczby zespolone naszkicowac zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

liczby zespolone naszkicowac zbiór

Post autor: `vekan »

mam takie coś
\(\displaystyle{ u=\frac{z+4}{z-2i}}\)

no i mam że naszkicować zbiór wszystkich liczb zespolonych z, dla których:
a) liczba u jest rzeczywista itd.

wiem jak to zrobić ale jakoś mi nie wychodzi najprawdopodobniej z przekształceniem tego u do postaci u=Rez+Imz
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

liczby zespolone naszkicowac zbiór

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
i wtedy łatwo już rozbijasz na Rez i Imz, jak napisałes
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

liczby zespolone naszkicowac zbiór

Post autor: `vekan »

no tak to wiem robiłem już takie zadanka:)

ale gdzieś musiałem jakiś błąd rąbnąć i nie mogę go znaleźć dla tego chciałem aby napisać końcowe przekształcenie żebym mógł dojść co jest źle :p
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

liczby zespolone naszkicowac zbiór

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ \frac{z+4}{z-2i}=1+\frac{4+2i}{a+(b-2)i}}\)
tak więc jeżeli b=2 to nie będzie rzeczywista
zostaje więc \(\displaystyle{ b\neq 2}\), a wtedy u będzie rzeczywista wtw, gdy \(\displaystyle{ \frac{a}{4}=\frac{b-2}{2}}\)

hmm... nie wiem tylko czy to wystarczy, ale niestety nie mam więcej czasu na wykoncypowanie czegoś jeszcze
micholak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 41 razy

liczby zespolone naszkicowac zbiór

Post autor: micholak »

Jak chcesz miec mniej liczenia to najpierrw przekształć sobie do postaci
\(\displaystyle{ u=\frac{(z+4)(z+2i)}{|z-2i|^{2}}}\)
poniewaz u rzeczywiste
\(\displaystyle{ 0=Im(\frac{(z+4)(z+2i)}{|z-2i|^{2}})}\)

czyli
\(\displaystyle{ 0=Im((z+4)(z+2i))}\)

no i teraz juz wiadomo co... Wydaje mi się ze tak wygodniej bo sie to u nie placze nigdzie...
ODPOWIEDZ