Zbadac ciaglosc.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Zbadac ciaglosc.

Post autor: lenkaja »

Zbadac ciaglosc funkcji zespolonej:
\(\displaystyle{ f(z)= \frac{Rez}{1+\left| z\right| }}\)
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Zbadac ciaglosc.

Post autor: szatkus »

\(\displaystyle{ \frac{\Re(z)}{1+\sqrt{\Re(z)^2+\Im(z)^2}}}\)
Złożenie funkcji ciągłych, pod pierwiastkiem zawsze dodatnie, sam pierwiastek też daje wartość dodatnią, czyli nie będzie nigdzie zera mianowniku. Będzie ciągła dla wszystkich liczb zespolonych.
ODPOWIEDZ