1. naszkicowac zbior \(\displaystyle{ 1<|z-1+i|<1 ; 0<Re(iz)<2}\) \(\displaystyle{ z \in C}\)
2. Funkcje wymierna rozlozyc na ulamki proste.
\(\displaystyle{ \frac{x^2+x+2}{(x+1)^2(x-1)}}\)
bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu i jakies podpowiedzi co i jak zebym to tez rozumial.
naszkicowac zbior, obliczyc funckje wymierna
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
naszkicowac zbior, obliczyc funckje wymierna
W pierwszy masz moduł, zatem:
\(\displaystyle{ 1<|x-1+yi+i|<1 \\ 1<\sqrt{(x-1)^{2}+(y+1)^{2}}<1}\)
Od razu widać, że są to dwa okręgi ( ponieś do kwadratu, aby pozbyć się pierwiastka ).
\(\displaystyle{ Re(iz)<2 \\ z=x+yi \\ Re((x+yi)i)<2 \\ Re(xi-y)<2 \\ y>-2 \\ y<0}\)
Teraz należy to naszkicować.
\(\displaystyle{ 1<|x-1+yi+i|<1 \\ 1<\sqrt{(x-1)^{2}+(y+1)^{2}}<1}\)
Od razu widać, że są to dwa okręgi ( ponieś do kwadratu, aby pozbyć się pierwiastka ).
\(\displaystyle{ Re(iz)<2 \\ z=x+yi \\ Re((x+yi)i)<2 \\ Re(xi-y)<2 \\ y>-2 \\ y<0}\)
Teraz należy to naszkicować.