Przedstaw w postaci iloczynu dwumianów wielomian zesp.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mbjr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 gru 2010, o 10:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jawor

Przedstaw w postaci iloczynu dwumianów wielomian zesp.

Post autor: mbjr »

\(\displaystyle{ W(z)=7z ^{3}+2z ^{2}-21z-6}\)
podstawiłem za 'z' wszystkie dzielniki ale nie wiem co jest rozwiązaniem i co dalej obliczać...
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Przedstaw w postaci iloczynu dwumianów wielomian zesp.

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ 7z(z^{2}-3)+2(z^{2}-3)=(z^{2}-3)(7z+2)=...}\)
mbjr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 gru 2010, o 10:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jawor

Przedstaw w postaci iloczynu dwumianów wielomian zesp.

Post autor: mbjr »

na początku też myślałem, że należy w ten sposób rozwiązać to zadanie ale się myliłem. Trzeba ustalić zmienną k którą są dzielniki tego wielomianu i podstawiać za z, tyle wiem.
ODPOWIEDZ