Narysuj zbiór liczb zespolonych "z" spełniających warunek.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mbjr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 gru 2010, o 10:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jawor

Narysuj zbiór liczb zespolonych "z" spełniających warunek.

Post autor: mbjr »

Narysuj zbiór liczb zespolonych z spełniających podany warunek:
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le arg(z+1+i)< \frac{ \pi }{3}}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Narysuj zbiór liczb zespolonych "z" spełniających warunek.

Post autor: Quaerens »

A czego nie rozumiesz?
mbjr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 gru 2010, o 10:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jawor

Narysuj zbiór liczb zespolonych "z" spełniających warunek.

Post autor: mbjr »

nie mam pojęcia jak sie zabrać do tego zadania...
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Narysuj zbiór liczb zespolonych "z" spełniających warunek.

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} \le arg(z+1+i)< \frac{ \pi }{3} \\ w=z-(-1-i)}\)

To jest półprosta, tworząca warunek jak w zadaniu. W układzie współrzędnych jest to ta sama półprosta ( bez początku ), przesunięta o wektor -1-i. Narysuj sobie to na płaszczyźnie kartezjańskiej.
ODPOWIEDZ