\(\displaystyle{ Im(z^{2}) \ge Re(\overline{z})^{2}}\)
dalej się zamotałem?
naszkicuj na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
naszkicuj na płaszczyźnie
Niech \(\displaystyle{ z = a + bi}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b \in \mathbb{R}}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ z^2 = a^2 - b^2 + 2abi \\
\Im(z^2) = a2b \\
\overline{z} = a - bi \\
\left(\Re(\overline{z})\right)^2 = a^2}\)
Więc nierówność do narysowania to:
\(\displaystyle{ 2ab \ge a^2}\)
\(\displaystyle{ z^2 = a^2 - b^2 + 2abi \\
\Im(z^2) = a2b \\
\overline{z} = a - bi \\
\left(\Re(\overline{z})\right)^2 = a^2}\)
Więc nierówność do narysowania to:
\(\displaystyle{ 2ab \ge a^2}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2010, o 20:30 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.