Przedsatw w postaci algebraicznej, zawiesiłem się

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

Przedsatw w postaci algebraicznej, zawiesiłem się

Post autor: józef92 »

\(\displaystyle{ 2^{32}(cos\frac{176}{3}\pi + isin\frac{176}{3}\pi)}\)

cos 176/3 pi, nie wiem za bardzo co mam z tym zrobić, proszę tylko o wskazówki!
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Przedsatw w postaci algebraicznej, zawiesiłem się

Post autor: cosinus90 »

Pamiętaj, że \(\displaystyle{ cos(\alpha+2\pi) = cos\alpha}\), czyli możesz wyznaczyć ile \(\displaystyle{ 2\pi}\) mieści się w tych kątach, a następnie je zwyczajnie "skasować"
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

Przedsatw w postaci algebraicznej, zawiesiłem się

Post autor: józef92 »

dzięki
ODPOWIEDZ