rownanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
meier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

rownanie liczb zespolonych

Post autor: meier »

Mam mały problemik, bo nie wiem jak się zabrac za to zadanie. Czy mógłby mi ktos podpowiedzieć sposob jak sie za to zabrac? myslalem, zeby to rozwiazac na dwa przedziały ale nie sadze ze to jest dobry pomysł...

\(\displaystyle{ ( z^{2} +4)(z ^{3} +8)=0}\)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

rownanie liczb zespolonych

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ ( z^{2} +4)(z ^{3} +8)=(z-2i)(z+2i)(z+2)(z^{2}-2z+4)=...}\)
Z wielomianem kwadratowym już sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ